Geschiedenis van water

Als je in Nederland de kraan opendraait, komt er vers, helder stromend water uit. En heb je dorst, dan kun je gewoon water uit de kraan drinken. Maar vroeger ging dat anders.De eerste prehistorische mensen waren sterk afhankelijk van de natuur. Ze gingen wonen waar water was. Zij verhuisde zich aan de rand van een rivier of bij een natuurlijke bron. Daar hadden ze direct water bij de hand.

De eerste waterputten in Egypte

Ongeveer 7000 jaar geleden ontdekten de mensen dat je water kan vinden door het graven van putten. In Egypte zijn putten teruggevonden waarvan de wanden bekleed waren met bamboetwijgen. Het water werd opgehaald met emmers en leren zakken.

In die tijd zijn ook al waterleidingen aangelegd door greppels uit de rotsen te hakken of door geulen in het zand te graven. Later gebruikten de Egyptenaren holle palmbomen als waterleidingen. In China, Java en Japan maakte men leidingen van bamboe.

Romeinen bouwden Aquaducten

Vier eeuwen voor het begin van onze jaartelling bedachten de Romeinen hoe ze hun drinkwater van de ene plaats naar de andere konden brengen, zo ontstonden de aquaducten.

Aquaducten waren stenen bouwwerken die dienden om water over grote afstanden van het platteland naar de drukke steden te laten stromen. Veertien aquaducten voerden water naar Rome. Van daaruit werd het water verdeeld over de verschillende stadsdelen. Vooral de rijken, de thermen en de openbare fonteinen maakten gebruik van dit waterleidingnet.

 

Waterleidingbuizen

 

Na de ineenstorting van het Romeinse Keizerrijk vervoerden de aquaducten lange tijd geen water meer. De technische kennis ging verloren. Mensen waren niet in staat om de kapotte aquaducten te repareren. Ze moesten weer naar rivieren, meren en putten toe voor hun water. De bewoners moesten zelfs dragers inhuren om water te halen.

Toen de Romeinen in Nederland waren (vanaf 57) maakten zij gebruik van waterleidingbuizen die gemaakt waren van lood of van gebakken klei. Na het vertrek van de Romeinen uit onze gebieden probeerden de Germaanse stammen hetzelfde te doen met uitgeholde boomstammen. Pas in 1850 waren er buizen van gietijzer.

 

Middeleeuwen

Drinkwater uit de gracht

In de steden werd in die tijd het water uit een gracht gehaald. Het probleem was dat die rivieren en grachten ook als open riool werden gebruikt. Het ene moment gooiden mensen hun behoeften en viezigheid in het water. Het andere moment haalden ze er emmers water uit om te drinken. Ook de handwerkslieden als leerlooiers lieten hun vieze afvalwater zo in de gracht lopen.

Stank

Je begrijpt, het kon goed stinken in die oude steden. Maar erger was het dat de mensen allerlei gevaarlijke ziekten opliepen door het drinken van vervuild oppervlaktewater. Ook de hygiëne onder het gewone volk was ver te zoeken. Epidemieën konden zich daardoor razend snel uitbreiden.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb